7 tv-series, documentaires en films die je moet zien!

De donkere dagen komen er weer aan. Daarom hebben we voor jullie een lijstje gemaakt met mooie series en documentaires over mensen met een handicap. Dus ga er lekker warmpjes bij zitten en geniet van deze mooie verhalen.

37 seconds

Yuma, een talentvolle mangatekenaar met cerebrale parese, voelt zich niet serieus genomen door haar omgeving. Ze trekt de stoute schoenen aan en solliciteert bij een handvol manga-uitgevers. Eén daarvan is enthousiast over haar werk, maar vind de seks scènes in haar strips niet authentiek genoeg. De boodschap: kom maar terug als je voor het eerst seks hebt gehad. Het is het begin van een wonderlijke tocht door nachtelijk Tokyo, waarin Yuma op zoek gaat naar de (seksuele) bevrijding waar ze zo naar snakt. Een ontroerend, komisch en respectvol verhaal over een jonge vrouw die zoveel meer is dan haar handicap.

Bekijk hier alvast de trailer. 37 seconds is te bekijken op Netflix.

The Peanut Butter FalconThe Peanut Butter Falcon

Deze nieuwe film met Shia LaBeouf (Tyler) gaat over een jongeman met veel problemen aan zijn hoofd. Door het verlies van zijn broer lijkt hij het spoor in zijn leven bijster, maar dan komt hij per toeval Zak tegen. Zak heeft het syndroom van Down en is ontsnapt uit het ouderenverzorgingstehuis, waar hij met frisse tegenzin zit. Het liefst wil hij een echte worstelaar worden en Tyler doet er alles aan om die droom uit te laten komen. Aandoenlijk, mooi en krachtig. Ook omdat Zak door een echte acteur met het syndroom van Down wordt gespeeld.

Bekijk hier alvast de trailer. The Peanut Butter Falcon is the bekijken op Amazon Prime.

Love on the SpectrumLove on the Spectrum

Daten als je autisme hebt. Dat is meer dan lastig. Love on the Spectrum laat zien hoe het is om de ware liefde te vinden als je een autisme stoornis hebt. Al snel kom je erachter dat de hoofdpersonen misschien een tikkeltje anders op situaties reageren, maar ze zijn eigenlijk op zoek naar hetgeen wat me allemaal willen: echte liefde! Zou het ze allemaal lukken om  de liefde van hun leven te vinden?

Bekijk hier alvast de trailer. Love on the Spectrum is te bekijken op Netflix.

Father Soldier Sonfather soldier son

Op het eerste gezicht lijkt Father Soldier Son niet van doen te hebben met de doelgroep waar we ons hard voor maken. Maar als vader *spoiler alert* gewond thuis komt van zijn uitzending naar Afghanistan, zie je dat zo’n gebeurtenis invloed heeft op de hele familie. Vader voelt zich alsof hij gefaald heeft en trekt hiermee zijn hele familie mee in een diep dal. Iets wat niet ongebruikelijk is wanneer iemand door een (verkeers)ongeluk een handicap krijgt. Dit familieportret is zeer de moeite waard om te kijken.

Bekijk hier alvast de trailer. Father Soldier Son is te bekijken op Netflix.

Speed CubersThe Speed Cubers

Deze documentaire gaat over veel meer dan een Rubik’s cube kampioen. Het gaat namelijk veel meer over de vriendschap tussen Max, Rubik’s Cube fanaticus met autisme, en oud Rubik’s kampioen Feliks die altijd voor hem klaar staat. Ondanks dat Max al Feliks’ records vernietigd, blijft Feliks de trouwe vriend die hem door dik en dun steunt. Heerlijk om te zien! Deze docu is door zijn veertig minuten speelduur echt een lekker tussendoortje.

Bekijk hier alvast de trailer. The Speed Cubers is te bekijken op Netflix.

 

Rising PhoenixRising Phoenix

Netflix’s Rising Phoenix is een prachtig document dat laat zien hoe belangrijk het wel niet is dat de gehandicaptensport bestaat. We zien talloze voorbeelden van mensen met een handicap voorbij komen die boven zichzelf uitstijgen, maar we krijgen ook de donkere kant van het geheel te zien. Er is namelijk weinig geld en interesse in een sportevenement zoals de Paralympische Spelen. Rising Phoenix, met aan glansrol voor Prins Harry, laat zien hoe fantastisch de gehandicaptensport wel niet is.

Bekijk hier alvast de trailer. Rising Phoenix is te bekijken op Netflix.

Downtown DinnerDowntown Dinner

In Downtown Dinner beoordelen mensen met een verstandelijke handicap in verschillende restaurants elkaars kookkunsten. De kwaliteit van het eten is misschien niet altijd restaurant-waardig, maar het plezier spat van het scherm af. Een echte mooie feel good show, waarvan er misschien al wat veel zijn. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd, toch?

Bekijk alle afleveringen van Downtown Dinner op NPO Start.