6 manieren hoe VR het leven met een handicap makkelijker (en leuker) maakt
Virtual Reality stond lang bekend als het iets te dure speeltje van de hogere kringen. Maar de computertechniek is al lang niet meer zo utopisch als je zou denken. Goed nieuws voor mensen met een handicap, want deze 6 toepassingen maken het leven er een stukje makkelijker op:
1. Het onmogelijke beleven
Een handicap al lang geen issue meer om toffe dingen te beleven en grenzen te verleggen. Neem de inspanningen van City Skydive om rollers te ontvangen in hun wind turbines. Maar let’s be real: sómmige dingen zijn nou eenmaal lastiger.
Virtual Reality geeft de kans om zelfs het onmogelijke mogelijk te maken. Bergbeklimmen, diepzeeduiken, skateboarden? VR brengt alles binnen handbereik. Overigens zijn de toepassingen veel breder dan handicaps alleen. Extreme hoogtevrees maar tóch meemaken wat het is om uit een vliegtuig te springen? VR geeft je de ervaring, maar dan met beide benen op de grond. Je angsten op deze manier onder ogen komen schijnt zelfs enorm effectief om je fobieën te overwinnen.
2. Toegankelijke routes uitstippelen
Niets zo irritant als voor de ingang van de bioscoop staan, om er vervolgens achter te komen dat het rolstoelplatform zich aan de andere kant van het gebouw bevindt. Met Virtual Reality kun je alvast een kijkje nemen in nieuwe steden en gebouwen en een toegankelijke route uitstippelen. Nog altijd de omgekeerde wereld, want die gebouwen zouden natuurlijk al bij voorbaat toegankelijk moeten zijn.
Daarom helpt VR ook ontwikkelaars en architecten om hun (toekomstige) gebouw vanuit alle hoeken te doorlopen en toegankelijkheidsissues voor te zijn. Test-teams met een handicap kunnen alvast een ‘kijkje’ nemen en onduidelijke, onhandige of gevaarlijke situaties aankaarten nog voordat de eerste steen gelegd is. Een hoop bestaande gebouwen hadden dit maar al te goed kunnen gebruiken…
3. Spelenderwijs revalideren
Al steeds meer toegepast: Virtual Reality binnen de revalidatie. Speciaal ontwikkelde ‘games’ helpen de motoriek spelenderwijs te verbeteren. Niet alleen maakt het het eindeloos oefenen een stuk minder saai, er kunnen ook allerlei situaties worden nagebootst vanuit het ‘echte’ leven, die binnen de muren van het revalidatiecentrum niet mogelijk zouden zijn. Zelfs wanneer iemand zich alleen maar inbeeldt een bepaalde handeling uit te voeren, worden bijbehorende hersengebieden al gestimuleerd.
4. Mensen met autisme veilig voorbereiden
Een drukke straat, een onbekende omgeving… Voor iemand met een zware vorm van autisme kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Hoe neem je angsten weg en bereid je iemand op een veilige manier voor op de situatie? Met Virtual Reality, zo bleek. In een veilige omgeving kunnen nieuwe situaties namelijk worden uitgetest, voordat iemand de stap in het echte leven hoeft te maken.
5. De wereld beter zichtbaar maken
Slimme koppen duiken op de mogelijkheden om VR en AR in te zetten bij visuele beperkingen. Lang niet alles is voor de gewone consument betaalbaar, maar ook gratis is er veel mogelijk! Zo ontwikkelde Matt Thorns de ‘Near Sighted VR’ toepassing om mensen met visuele beperkingen – waaronder de ziekte van Stargardt, maculadegeneratie en glauconoom – te helpen met hun zicht. Het systeem, dat gebruik maakt van de camera van je mobiele telefoon om details tot vlak voor het oog te brengen, kent al duizenden gebruikers!
6. Meer onderling begrip kweken
Last but definitely not least: Virtual Reality kan hardnekkige vooroordelen helpen doorbreken. Want hoe is het nou écht om autisme, spasme of alzheimer te hebben? De volledige ervaring zal nooit behaald worden – en is voor iedereen anders – maar VR kan wel degelijk een inkijkje geven.
Wetenschappers pogen de ervaring van handicaps te vangen in de virtuele wereld. Dit aan den lijve ervaren maakt het voor ouders, hulpverleners en andere betrokkenen een stuk makkelijker om te begrijpen wat er bij de ander speelt. Een mooie stap naar een betere beeldvorming en meer onderling begrip!
Een waardevol dagelijks leven voor iedereen!
Als je een fysieke of verstandelijke beperking hebt, is meedoen in de maatschappij erg lastig. Wij willen een wereld waarin mensen met een handicap zelfverzekerd in het leven te staan, zichtbaar zijn in de samenleving en volwaardig mee kunnen doen. HandicapNL vindt dat iedereen recht heeft op een normaal, waardevol leven. Jij toch ook? Teken ons manifest!