10 x de meest ongemakkelijke vragen die mantelzorgers krijgen

De meeste mensen in Nederland hebben alle begrip voor mantelzorgers. Maar er zijn altijd personen die een stukje tact in hun leven zijn misgelopen. Dat bewijzen de ‘ongemakkelijke’ vragen die mantelzorgers maar wat vaak te horen krijgen. Als hart onder de riem voor wie hier dagelijks mee te maken heeft, verzamelden we een aantal scherpe antwoorden om eens lekker terug te bijten.

Vrienden waarvan eentje in een rolstoel zit.

  1. Kennen jullie [vul in naam andere ‘gehandicapte’]?

Dat jij in Deventer woont met je rolstoelgebonden partner, betekent niet dat je beste maatjes bent met Pietje of Marietje uit Maastricht. Alleen omdat die toevallig óók in een rolstoel zit.

Het antwoord
Als iets om te huilen is, kun je er maar het beste om lachen: ‘Haha! Nou dat zou wat wezen zeg, als alle miljoenen mensen met een handicap elkaar zouden kennen.’

  1. Leeft hij nog?

Zei ze dat echt? Ja. Ze zei het echt, die vage kennis. Over jouw kind of partner met een – dat had ze goed onthouden– levensbedreigende ziekte. Moet je nou lachen of huilen? Of allebei?

Het antwoord
Het beste is om te bedenken dat het – hoe bot ook – altijd uit een goed hart komt. Dus ‘Ja, daar zijn we enorm dankbaar voor en we genieten van elke dag’ is de enige optie.

  1. Heb je [vul in een therapie] al eens geprobeerd?

Iedereen wil graag helpen om de situaties van iemand met een handicap te verbeteren. Maar als je voor iemand met een beperking zorgt, dan heb je alles over die handicap al gelezen. En uitgeprobeerd.

Het antwoord
‘We hebben craniosacrale osteopatie, zuurstoftherapie, creatieve therapie én paardentherapie gedaan.’ (adempauze) ‘Plus hydrotherapie, CBD-olie, mensendieck, hypnotherapie, Chinese medicijnen, ayurveda, manuele therapie.’ Niets werkt. Maar bedankt, dolfijnentherapie kan er ook nog wel bij hoor.’

  1. Goed hè, wat ze allemaal tegenwoordig bedenken?

Natuurlijk ben je dankbaar dat je man, vrouw of kind een fijne rolstoel heeft en alle apparatuur die nodig is. Maar ja. Onze telefoons zijn ook niet meer van bakeliet met een draad van 5 meter, toch? Dit heet ‘vooruitgang’ en is normaal.

Het antwoord
Het liefst hield je het relaas hierboven. Maar: ‘Nou. We zouden zelf ook niet meer zonder onze laptop of mobiele telefoon kunnen toch?’ is hopelijk duidelijk genoeg.

  1. Krijg je dat allemaal vergoed?

Stom, maar bij zo’n vraag lijkt het toch een beetje alsof ze naar je salarisstrook vragen. Of het saldo op je bankrekening.

Het antwoord
Met: ‘We krijgen genoeg’, geef je een goed signaal dat je het er verder niet over wilt hebben. Ook een prima antwoord als er wél naar je salaris wordt gevraagd trouwens.

  1. ‘Doet’ alles het nog?

Naar iemand toe zonder handicap is dit al emotioneel beladen (en vrij belachelijk om te vragen). Maar bij iemand met een handicap, komt het ook nog eens sensatiebelust over.

Het enige antwoord
‘Dat is privé.’

  1. Kun je je kind niet opvoeden?

Als je autistische kind gillend op de vloer ligt, lijkt hij op een verwende kleuter. Terwijl hij alleen maar teveel prikkels krijgt die hij niet kan verwerken. Tja. Leg dat maar eens uit.

Het antwoord
‘Ik doe mijn best, net als iedere andere ouder. Maar omdat hij autisme en een verstandelijke beperking heeft, is mijn best helaas niet genoeg.’

  1. Wat wil hij drinken?

Zit je gezellig in een cafeetje, met je man die er toevallig door zijn hulpmiddel ‘gehandicapt’ uitziet. Vraagt de ober aan jou, wat hij wil drinken. En voel je je weer mantelzorger in plaats van geliefde.

Het antwoord
‘Geen idee. Vraag het hem anders even!’ Of nog beter: zeg niets en laat je man ook doorgeven dat jij graag een frappuccino wilt. Mét slagroom.

  1. Je kunt toch wel voor je partner mantelzorgen?

De beslissing om je partner niet thuis te verzorgen, maar om een andere woonplek voor hem of haar te vinden, is er niet een die jullie met plezier nemen. En zeker niet uit gemak, maar juist uit liefde.

Het antwoord
Vraag diegene om een keer 24 uur mee te lopen. Om eens zelf te voelen wat dag- en nacht mantelzorg echt inhoudt. Wedden dat je die vraag dan niet meer krijgt?

  1. Ik heb zoveel bewondering voor je!

Als je voor totaal normale handelingen (zoals zelf boodschappen doen) al de hemel in wordt geprezen, voelt dat als een pluim voor een kleuter. Of, zoals de geweldige cabaretière Stella Young, met dwerggroei, ooit zei: ‘Ik ben niet jullie inspiratie’.

Het antwoord
‘Dankjewel. Maar zou je er ook bewondering voor hebben als ik geen beperking had?’ Waarschijnlijk volgt hier een prachtig gesprek op.

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om kinderen al vroeg te leren over inclusie. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Marjon – Dag dokter, met mij
Marjon – Dag dokter, met mij
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek