10 TED talks over handicaps, vooroordelen en inclusie

TED talks zijn inmiddels een fenomeen te noemen. Diepwetenschappelijke onderwerpen worden in begrijpelijke taal uitgelegd, verrassende inzichten laten je opnieuw naar iets kijken of inspirerende betogen bieden je net dat zetje dat je nodig had. 

TED staat voor Technologie, Entertainment & Design. Sprekers krijgen maximaal 18 minuten om op een zo toegankelijk mogelijke manier een presentatie te geven over iets dat hen na aan het hart ligt. Het motto van TED luidt niet voor niets: ‘Ideas worth spreading‘. We verzamelden 10 TED talks over handicaps, vooroordelen en inclusie, die het kijken meer dan waard zijn! 

 

Changing The Way We Talk About Disability | Amy Oulton 
Als je in een rolstoel zit, word je plots het onderwerp van gesprek. Veel mensen denken dat ze opmerkingen over je kunnen maken. Amy Oulton belicht een aantal van de rare ideeën over mensen met een beperking en vertelt hoe zij er mee omgaat.

 

How I fail at being disabled | Susan Robinson 
Susan Rovinsin is geboren met een visuele beperking, maar weigert in het hokje van ‘gehandicapte’ te belanden. In deze grappige en persoonlijke TEDtalk vertelt ze over de hardnekkige vooroordelen en hoe ze deze onderuit haalt. 

 

The Truth About Growing Up Disabled | Dylan Alcott 
Dylan Alcott vertelt over hoe het voor hem was om op te groeien met een handicap en hoe een feestje waar hij niet voor werd uitgenodigd ervoor zorgde dat hij veranderde van een verlegen iemand in een lefgozer. Grappige TEDtalk die eigenlijk bedoeld is voor jongeren. 

 

The perks of being a pirate | Tom Nash 
Een humoristische TED talk waarin DJ Tom Nash uitlegt hoe zijn handicap hem op onverwachte manieren geduldiger, ambitieuzer en pragmatischer heeft gemaakt. “We hebben allemaal onze zwakke punten.” Zegt hij. “Als we daar eerlijk over zijn, kunnen we leren ze tot ons voordeel te maken.” 

 

5 Deep sea diving … in a wheelchair | Sue Austin 
Kunstenares Sue Austin gebruikt haar rolstoel voor haar werkToen ze bedacht dat ze haar set wielen wel iets cooler wilde maken, leidde dat uiteindelijk tot een avontuur diepzeeduiken in een rolstoel. Een sprookjesachtige TEDtalk: 

 

6 How autism freed me to be myself | Rosie King 
“Waarom wil iedereen eigenlijk zo graag normaal zijn?” vraagt de 16-jarige Suzie King zich af. Als jong meisje met autisme doet ze een oproep om juist eigenheid en diversiteit te vieren. Een belangrijke boodschap in 6 minuten. 

 

 

7 Sexuality and DisabilityForging Identity in a World that Leaves You Out | Gaelynn Lea 
Musicus Gaelynn Lea wist van kleins af aan dat ze nooit aan het schoonheidsideaal kon voldoen en was bang dat ze nooit haar droom om te trouwen zou verwezenlijken. Nu tourt ze met haar man in een busje door Amerika. Hoe is dat zo gekomen en waarom ziet zij een handicap als ultieme vorm van vrijheid?

 

8 Disability and workLet’s stop wasting talent | Hannah Barham-Brown 
De Britse arts Hannah Barham-Brown, die haar moeder als een letterlijk rolmodel had, laat zien dat “normaal” nogal een raar begrip is. Ze vertelt waarom mensen met een handicap een aanwinst zijn voor de arbeidsmarkt. 

 

9 Why It Is Time to Make Inclusive Development Inclusive | Charlotte McClain-Nhlapo 
Charlotte McClain-Nhlapo werkt als adviseur bij de Wereldbank aan een inclusieve wereld, waar ook mensen met een handicap niet meer buiten worden gesloten. In deze serieuze TED Talk laat ze zien wat er nodig is om tot een inclusieve wereld te komen. 

 

10 Inspiration porn and the objectification of disability | Stella Young 
Stella Young is een Australische comédienne, journalist en strijdster voor de rechten van mensen met een handicap. Niet alleen is ze ontzettend grappig, ze snijdt ook het probleem van de zogenaamde “inspiration porn” aan. Juist omdat TED talks zo inspirerend horen te zijn, extra leuk en tegendraads. 

Wil je de TED Talks bekijken met Nederlandse ondertiteling? De meeste zijn ook te vinden op de site vanTED Talk met ondertiteling. 

*Een versie van dit artikel verscheen eerder op wijrollen.nl 

HandicapNL Update

Wil je op de hoogte blijven van de beste blogs, persoonlijke verhalen en campagnes? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de hoogtepunten. Zo mis je niets!

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven