10 slimme tips voor een stressvrije vakantie

De zomervakantie komt eraan! Hiermee komen strandwandelingen langs de Portugese kunst en vakantiehuisjes in Toscane weer in het vooruitzicht. Maar of je nu kiest voor een zomervakantie dicht bij huis of afreist naar het buitenland; het is heerlijk om even de biezen te pakken. We verzamelden de beste tips van ervaringsdeskundigen voor een stress-vrije reis. Vink je to-do-lijstje af en het grote genieten kan beginnen!

Vakantiespulletjes
Vakantiespulletjes

1 – Pak liever te veel dan te weinig in

Badhanddoeken? Check! Zonnebrandcrème? Check! Een vakantiekoffer is zo vol. Zorg dat er ruimte overblijft voor de dingen die het verschil kunnen maken tijdens je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan een fietspompje om in geval van nood zelf je rolstoelbanden op te pompen. Ook een reparatiesetje en oplader zijn geen overbodige luxe. En vraag aan je leverancier welk servicenummer je kunt bellen als je elektrische rolstoel hapert. Neem verder een medicijnenlijst (en genoeg medicijnen) mee, plus de gegevens van je huisarts. Bij je arts of apotheek kun je bovendien een ‘medicijnpaspoort’ opvragen, waarin staat vermeldt welke medicatie je gebruikt. Zonder dit schriftelijke bewijs mag sommige medicatie wellicht niet mee in het vliegtuig.

2 – Maatregelen tegen prikkels?

Vaak laten de gordijnen in een vakantiehuis meer licht door dan thuis en kinderen met een verstandelijke beperking slapen soms al slechter. Neem indien nodig iets mee om de ramen te verduisteren. Ben je zelf prikkelgevoelig? Bekijk de omgeving vooraf via Google Earth en print plaatjes met herkenningspunten. Dan voel je je minder gedesoriënteerd op je vakantieadres. En maak een dag/week-indeling die lijkt op hoe het er thuis aan toegaat op een vrije dag. Dat geeft houvast. Neem bijvoorbeeld je agenda mee of maak een papieren versie die je daar ophangt.

3 – Vertrek met de juiste mindset

Een goed humeur, een bergje geduld en een flinke dosis creativiteit zijn onmisbaar als je niet in je vertrouwde omgeving bent. Stel je mentaal in op een vakantie die misschien niet elke dag helemaal soepel verloopt. De hobbels die je in het dagelijkse leven moet nemen, zul je deels waarschijnlijk ook op je vakantieadres tegenkomen. Dat geeft niets, want er staat heel veel fijns tegenover: een mooie omgeving, leuke uitstapjes maken, nieuwe ervaringen opdoen en hopelijk mooi weer.

4 – Besteed de organisatie uit

Heb je geen zin (of energie) om zelf alles voor je reis te regelen, kies dan een gespecialiseerde organisatie die dat voor je doet. Bij Zorg op Locatie vind je campings, hotels en bungalowparken met de zorg die je nodig hebt. Check Mundorado Reizen voor begeleide groeps en individuele reizen voor mensen met een beperking.

5 – Kies voor een ‘speciale’ vakantie

Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn er superleuke vakantiekampen via Stichting De Wielewaal. Mede met de hulp van HandicapNL zetten zij de afgelopen jaren talloze vakanties op voor kinderen, jongeren en volwassenen, in binnen- én buitenland. Van toffe themavakanties of weekends, tot een weekje op een Waddeneiland. Wil je graag met het hele gezin op vakantie? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Bio Vakantieoord of in één van de Ronald McDonald vakantie-huizen, met oppas en animatie voor alle kinderen.

6 – Zoek de koelte op

Heb je sneller last van de warmte? Houd daar dan rekening mee bij je keuze. Wil je toch het liefst naar een echt warm land? Kies dan voor een locatie aan zee, daar waait meestal wel een fris briesje. Vraag vooraf bij je accommodatie of er genoeg schaduwrijke plekken zijn en neem een parasol, een fan of waaier mee. Wellicht zijn die ook ter plaatse te huur. Daarnaast is het handig om te checken of het zwembadwater warm genoeg is. Want hoe heet het ook is, als je stil ligt in het water of spastische spieren hebt, koel je misschien sneller af dan de gemiddelde badgast.

7 – Neem hulp mee

Thuis ben je ontzettend blij met je eigen PGB-hulp of de persoonlijk begeleider van je kind. Waarom zou je het op vakantie dan zonder hulp moeten stellen? Als het financieel haalbaar is, kun je hem of haar aanbieden om mee te gaan op vakantie. Of zorg dat je ergens naartoe gaat waar je kunt terugvallen op vrienden of familie die bereid zijn te mantelzorgen. Zodat je partner en jij, ook écht kunnen ontspannen.

8 – Zo kom je tóch het strand op

In een land als Frankrijk vind je aardig wat rolstoeltoegankelijke stranden. Je herkent ze aan een blauwe ‘loper’ van de boulevard tot aan zee. Op die locaties kun je bovendien een ‘Tiralo’ lenen bij de strandwacht. Dat is een strandrolstoel die in het water als bootje fungeert. Ook in Nederland kun je bij veel strandpaviljoens zo’n strandrolstoel huren.

Meer weten? Kijk op toegankelijkreizen.nl voor verhuurlocaties op de Nederlandse stranden.

9 – Vliegen? Neem vooraf contact op

Ga je vliegen met een rolstoel? Neem van tevoren even contact op met de vliegmaatschappij en maak je wensen duidelijk. Geef de maten van je rolstoel door, laat weten of je assistentie op het vliegveld en/of in het vliegtuig wilt en of je een ‘evachair’ (hulpmiddel om trappen af te gaan) of alleen instaphulp nodig hebt. Stop de losse accessoires van je rolstoel in je handbagage om te voorkomen dat ze kwijtraken. Bevestig de gemaakte afspraken per mail en neem een printje mee. Zo voorkom je misverstanden en ga je relaxt het vliegtuig in.

10 – Ga voor een ‘staycation’

Is vakantie te ingewikkeld of zit het er financieel even niet in? Maak er dan een heerlijke ‘staycation’ van: een vakantie thuis. Zorg wel dat het echt als vrije tijd voelt, door het te plannen als een gewone vakantie. Blok de dagen of weken in je agenda, maak leuke plannen voor uitjes en stel de out of office reply in op je voicemail en e-mail. En het allerbelangrijkste: verzet alle doktersafspraken tot na je vakantie.

Gratis brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’

Liever lekker op vakantie in Nederland? Download dan hieronder onze brochure. Met genoeg inspiratie om er in eigen land op uit te trekken. Veel plezier!

Download gratis 'Toegankelijke uitjes in eigen land'!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”