10 films over mensen met een handicap die je gezien moet hebben!

We kregen enorm veel reacties op onze oproep op social media over films en boeken met mensen met een handicap in de hoofdrol. Toen we zelf nog een beetje onderzoek gingen doen, zagen we dat het aantal films nagenoeg ontelbaar is. Vandaar dat we hier tien film verzameld hebben die je absoluut niet mag missen. Veel kijk en leesplezier!

Intouchables (2011)

Inmiddels heeft deze Franse komedie een klassiekerstatus verworven. In de film zien we hoe een hulpbehoevende rijke man met een handicap een jongen van de straat aanneemt om hem te verzorgen. Wat stroef begint blijkt uiteindelijk een geweldige match te zijn, waarbij beide karakters veel van elkaar leren. Een film geschikt voor de hele familie!

Bekijk hier waar je Intouchables kan bekijken en/of kopen.

pijl  Leestip: 9 tv-programma’s over mensen met een handicap

Adios Amigos (2016)

Drie jonge jongens met een handicap willen net als hun puberende leeftijdsgenoten ook op feestvakantie naar Salou. In deze Nederlandse remake van de Belgische film Hasta La Vista (2011) zien we hoe de drie jongens samen met hun begeleider Lub deze heldhaftige reis ondernemen en onderweg hun maagdelijkheid proberen te verliezen. Want dat wil immers elke puberende jongeman, toch?

Bekijk hier waar je Adios Amigos kan bekijken en/of kopen.

I am Sam (2001)

In ‘I am Sam’ speelt een Sean Penn de titelrol en krijgt hij de taak om zijn dochter Lucy op te voeden. Er is alleen één probleem; Sam heeft een verstandelijke beperking en heeft het denkniveau van een kind van 7 jaar. In de film proberen verschillende instanties Lucy van hem af te nemen, maar Sam houdt voet bij stuk. Hij houdt immers zielsveel van zijn dochter en zij minstens evenveel van hem. Bij het kijken van deze film houdt niemand zijn tranen binnen.

Bekijk hier waar je I am Sam kan bekijken en/of kopen.

The Sessions (2012)

In The Sessions zien we hoe een man die door zijn verlamming vast zit aan een ijzeren long zijn maagdelijkheid wil verliezen. Na wat wikken en wegen neemt hij een sekstherapeut in de armen en uiteraard wordt hij verliefd op haar. The Sessions is een prachtige romantische film, waarin de fysieke ongemakken van verlamming goed worden weergegeven.

Bekijk hier waar je The Sessions kan bekijken en/of kopen.

What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Leonardo DiCaprio speelt in deze film het verstandelijk beperkte broertje Arnie van Gilbert Grape (Johnny Depp) die een moeilijk gezin op de rit probeert te houden. In de film is goed te zien hoe moeilijk het af en toe is om Arnie onder controle te houden, omdat hij een sterke eigen wil heeft en inmiddels een grote vent begint te worden. What’s Eating Gilbert Grape mag dan een wat oudere film zijn, maar het is er wel een die tand des tijds goed overleefd heeft.

Bekijk hier waar je What’s Eating Gilbert Grape kan bekijken en/of kopen.

Forrest Gump (1994)

Inmiddels is het ruim vijfentwintig jaar geleden dat deze film in de Nederlandse bioscopen verscheen. In deze film volgen we Forrest, gespeeld door Tom Hanks, en zien we hoe deze jongen met een verstandelijke beperking langzaamaan opgroeit tot een volwassen man. We zien Forrest prachtige relaties opbouwen, vechten voor zijn vaderland en zelfs een kind krijgen. Deze klassieker moet je gezien hebben!

Bekijk hier waar je Forrest Gump kan bekijken en/of kopen.

Rain Man (1988)

Rain Man heeft voor het grote publiek autisme echt op de kaart gezet, ook al is het beeld van autisme wat in de film geschetst wordt niet toepasbaar op iedere persoon met autisme. Sommige mensen vinden de film zelfs schadelijk voor het imago van mensen met autisme, dus eigenlijk zouden we hier graag de nieuwe door ons gesteunde documentaire over Kees Momma neerzetten. Maar helaas is die nog niet uit, dus zullen we nog even daarop moeten wachten.

Bekijk hier waar je Rain Man kan bekijken en/of kopen.

The Fundamentals of Caring (2016)

Schrijver Ben laat zich omscholen tot verzorger en wordt gekoppeld aan Trevor die aan Duchenne spierdystrofie leid. Samen gaan ze op een ‘road trip’ door het Amerikaanse landschap en beleven ze de gekste avonturen. Vooral Trevor weet de kijker, ondanks zijn sippe voorkomen, continu te verassen met scherpe humor. Een bloedserieus verhaal dat regelmatig een glimlach op je gezicht tovert.

Bekijk hier waar je The Fundamentals of Caring kan bekijken.

Still Alice (2014)

Alice (Julianne Moore) heeft een prachtig gezinsleven en een mooie baan, maar opeens sluipt de ziekte van Alzheimer binnen. Moore zet op krachtige wijze een realistisch beeld neer van een jonge moeder en partner die de grip op haar leven begint te verliezen. Still Alice gaat over het vinden van kracht wanneer een naaste en zijn of haar omgeving met Alzheimer wordt geconfronteerd. Heel indrukwekkend.

Bekijk hier waar je Still Alice kan bekijken en/of kopen.

My Beautiful Broken Brain (2014)

Lotje Sodderland krijgt op jonge leeftijd een hersenbloeding waardoor haar brein van het één op het andere moment ‘kapot’ is. Deze Netflix documentaire laat zien hoe Lotje weer helemaal opnieuw moet beginnen met het aanleren van alles wat ze voorheen kon. Niet aangeboren hersenletsel (Nah) komt in vele vormen voor en deze documentaire laat goed zien hoe een zwaar geval zoals Lotje omgaat met haar nieuwe dagelijks leven.

Bekijk hier waar je My Beautiful Broken Brain kan bekijken.

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”